חדשנים בריבוע:
אנחנו מיכל וברוך בן ארי. זוג בחיים ובעבודה. יש לנו 3 ילדים במערכת החינוך, כך שאנחנו מכירים את המערכת גם מהזווית הזו.
מיכל בן-ארי: מורה ותיקה לאומנויות במרכז רבדים לילדים מחוננים בשוהם (מלמדת במקומות שונים כ25 שנים). למדה באונ' ת"א עיצוב תפאורה לתיאטרון ובעלת תעודת הוראה באמנות של בית ברל.
ברוך בן-ארי: מפתח AR כמעט עשור, עבד בחברות הייטק בתחום. למד מדיה דיגיטלית ב"קמרה אובסקורה" ולימד במקומות שונים לפרקים לאורך השנים.
אנחנו כאן כי בשנה האחרונה יצרנו את אפליקציית ViewMix.
מדובר בדפי צביעה המתעוררים לחיים באמצעות אפליקציה. הדפים יכולים להכיל בתוכם תכנים שונים, ומאפשרים למורים וגם לבעלי מקצוע נוספים בצוות החינוכי (קלינאיי תקשורת, מרפאים בעיסוק ועוד..) להגיע אל התלמיד עם חוויה ויזואלית מרשימה שהוא שותף ליצירתה. באמצעות הקסם של המציאות הרבודה ניתן "להרוויח" שכבות מידע, תלת מימד, אנימציה ועוד תכנים נוספים. (למשל: האפקט של שני חומרים שנפגשים במעבדה או פריסה של צורה גיאומטרית שהופכת לצורה תלת מימדית). חוויה נפלאה התורמת למעורבות של התלמיד ביצירה.
נועה להב:
שאלה מס' 1: איזו בעיה המיזם שלכם פותר לקהל היעד?
אנו פותרים את הX פקטור שיוסיף עיניין. הפן האינטראקטיבי של הלמידה, מצב אקטיבי בו התלמיד לוקח חלק פעיל בלמידה ומחייה את השיעור ביצירתו. דפי צביעה הם חוויה מעשירה. מיליוני ילדים ומבוגרים ברחבי העולם נהנים מחדוות היצירה, והביטוי העצמי. אם נתייחס לגיל הרך, מחקרים רבים מדגישים את חשיבותה של התפתחות בגיל הרך הנעשית תוך שימוש בדרכים המעודדות מוטוריקה עדינה. כאשר מתבוננים בעזרת האפליקציה שלנו דרך מסך הטלפון או הטאבלט על דפי הצביעה הציור מתעורר לחיים, ועל גבי דף הצביעה הדו ממדי מופיע מודל תלת מימדי שנצבע באותם הצבעים בדיוק כמו בדף הצביעה. החוויה היא קסומה ויוצרת תחושת גאווה אצל האמן הצעיר. בנוסף לכך צביעת דפי מציאות רבודה מפחיתה במידה ניכרת את תחושת התסכול ואי ההצלחה של בריחה אל מחוץ לקווי המתאר של התמונה, כיוון שאנו דוגמים רק את החלק הפנימי של דף הצביעה ומתעלמים מהשאר.
אם נתייחס לשנה הראשונה בביה"ס, לימוד הכתיבה אינו דבר קל, הוא דורש סבלנות, רצון, וכמובן כישורים מוטוריים כגון קשר עין יד. כדי להגיע לתוצאות יש צורך באימון רב. בעזרת מציאות רבודה אנו יוצרים עבור התלמיד חוויה חינוכית מתגמלת. בסיום המשימה דף הפעילות יתעורר לחיים ובכך יתן משוב חיובי לעבודתו, ויחזק אצל הילד את המוטיבציה להמשך הפעילות הלימודית.
חלק מתוכנית הלימודים ביסודי כהכנה ללימודים בחטיבת הביניים הן תפיסה חזותית תלת מימדית ופריסה של אובייקטים גיאומטרים. יכולת זו היא נרכשת, אך נתקלת לעיתים עולים קשיים הן מצד התלמידים, והן מצד צוות ההוראה וזאת עקב חוסר באמצעים מוחשיים עבור מגוון הגופים התלת מימדיים בהם עוסק חומר הלימוד. דפי הפעילות שפיתחנו ממחישים בצורה יעילה את החומר הנלמד. בסריקה של דף המשימה אותו מקבל התלמיד, יופיעו אלמנטים תלת מימדיים גיאומטריים הכוללים הסברים, אנימציות והמחשות שונות. אלמנטים אלו הם אינטראקטיבים וככאלו מוסיפים לחווית הלמידה עניין וריגוש.
נועה להב:
שאלה מס' 2: יש כל מיני אפליקציות שמאפשרות יצירה ב AR, אז מה הדבר הייחודי בפתרון שלכם?
אנו לוקחים חומרי גלם קלאסיים כמו דפי צביעה ומייצרים משהו חדש שמשלב בין פעילות פיזית לעולם הטכנולוגי. אנו לא מחליפים את העולם שלנו בעולם וירטואלי, אלא מוסיפים לו שכבות. ובכך מקפידים לשמור על הקשר האנושי הבן אישי בין התלמידים הפועלים ביחד. בהקשר הזה ניתן ליצור גם דפי צביעה ענקיים המתעוררים על הרצפה או על קיר הכיתה, ויש לנו עוד המון רעיונות.
בנוסף, הייחודיות שלנו מתבטאת ברמת ביצוע גבוהה ובקישור מוצלח לעולמות הלמידה השונים.
כמובן שיש עוד אפליקציות כאלה, אך ניתן לספור אותן על יד אחת. ואנחנו מאמינים שאנחנו חלק מראש החץ.
נועה להב:
הזמן טס! הגענו לשאלה מס' 3: מה הכי עזר למיזם להגיע למקום שאתם נמצאים בו עכשיו?
קודם כל, האהבה שלנו ל-AR. זו בדיחה משפחתית אצלנו שכל דבר שעושים או מדברים עליו ברוך תמיד אומר: "אתם יודעים מה אפשר לעשות?" וכולנו עונים: כן… לעשות את זה מתעורר עם AR… אנחנו באמת נהנים לראות איך הAR משתלב בעולם שלנו. הדבר הבא היא העקשנות שלנו והמחשבה שזה נכון לתחום החינוך הביאה אותנו להמשיך בעשיה. במשך תקופה ארוכה (כשנתיים) אנו עובדים על דפי הצביעה הללו מתוך הבנה שזה פותח עולם חדש של אפשרויות בתחום החינוך. דבר נוסף שקידם אותנו היו שיחות שלנו עם קולגות מתחום ההוראה וחברים, על תכנים וצרכים העולים מן השטח. נעזרנו הרבה בפיתוח בפידבקים של משתמשים.
נועה להב:
והנה, הגענו לשאלה האחרונה: מה התחזיות שלכם לתחום הAR ואולי לגבי ViewMix בפרט?
בתקופה האחרונה מדברים רבות על ההשקעה האסטרונומית של חברת מטא (פייסבוק) לכיוון של metaverse שזו בעצם החלפה של העולם בו אנו נמצאים בסוג של יקום מקביל באמצעות משקפי vr. אין לדעת מה צופן העתיד, אבל כהורים לילדה בגיל הרך אנו מאמינים שבגילאים הנמוכים נכון לעבוד עם מציאות רבודה כיוון שהיא מספקת את האיזון הנכון בין תקשורת אנושית בחלל הכיתה לבין המתרחש בשכבה הוירטואלית ולכן לא פוגעת בכישורי התקשורת של הילדים אלא מחזקת אותם.
אז לסיכום ובנימה אופטימית, נוסיף כי אנו חושבים שתור הזהב של ה AR עדיין לפנינו. ולכן אנחנו שם.
נועה להב:
היה תענוג לארח אתכם אצלנו. תמשיכו לשתף אותנו בדברים המצוינים שאתם עושים.
תודה רבה היה ממש כיף להתארח.